Terug naar nieuws

Hollandse tuin

Een Hollandse tuin wat is dat eigenlijk?

In Amsterdam ontstond rond 1863 de Hollandse tuin. Het kenmerk was een bijna vierkante vorm en een rond perk in het midden. De Hollandse tuinen waren geïnspireerd op Franse en Italiaanse tuinstijlen, maar dan zonder overdreven pracht en praal. Bomen en hoge hagen omringden de Hollandse tuin, in eerste instantie vooral om bloemen en planten te beschermen tegen de wind. Ook werden duidelijke lijnen aangebracht, denk daarbij bv. aan rechthoekige vijvers en buxushagen.

De afgelopen decennia hebben we in de Hollandse tuin veel veranderingen meegemaakt, die kenmerkend waren voor een bepaalde periode. Herinnert u zich de zitkuil met bielzen nog? Of het strakke gazon met daaromheen de strakke plantenborder? Ook ontstond de tendens om tuinen makkelijker in onderhoud te maken. Groen werd daarom vaak vervangen door dode materialen. Inmiddels beseffen we dat groen veel positieve effecten heeft op onze gezondheid, ons welbevinden en niet te vergeten voor het reguleren van een goede waterhuishouding en de biodiversiteit in de bebouwde omgeving.

Tegenwoordig zien we steeds meer invloeden van andere culturen, ook in de tuin. Verder is er de invloed van de natuur en het weer. De Buxus heeft zwaar te lijden gehad onder de buxusmot, maar gelukkig zijn er andere groenblijvende struiken om mooie lijnen mee te maken in de tuin. Voldoende groen is voor elke tuin een vereiste. Een naam die we op een tuin drukken is niet belangrijk, maar vooral past de tuin bij uw woon- en tuinwensen. En natuurlijk is regelmatig tuinonderhoud een voorwaarde om lang van de tuin te blijven genieten!

Op de hoogte blijven?

Actueel nieuws

Tuinnieuws

Wilt u af en toe tuinnieuws van uw hovenier ontvangen?

Voorjaar, zomer, herfst, winter elk seizoen heeft zijn eigen tuinwensen.

 

Aanmelden nieuwsbrief